De scholen zijn begonnen! Begint het pesten dan nu ook weer?
Er zijn kinderen en ouders die vandaag, onderweg naar school, in het weekend voorafgaand of vannacht er niet van hebben kunnen slapen, omdat ze dit zichzelf afvragen: begint het pesten nu ook weer?
Vandaag onderweg van school sprak ik er een. Deze moeder vroeg dit zichzelf, zichtbaar geëmotioneerd af.
Hoe begin je dan zo’n eerste schooldag? Bang? Of toch licht positief, met de gedachte: misschien valt het dit jaar wel mee. Maar wat als dat niet het geval is? Dan duurt een schooljaar lang.
En wat doet de school? In ogen van heel veel ouders, die ik eerder heb gesproken en waarvan hun kind wordt gepest: niets of weinig.
Moet de school wat doen? Jazeker! Sinds juni 2015 bestaat de Wet Veiligheid op School. Op basis van deze Wet moeten scholen zich inspannen om pesten tegen te gaan en de sociale veiligheid op school verbeteren.
Wat moet er volgens de Wet zijn:
- Een Sociaal Veiligheidsbeleid;
- Een aanspreekpunt zijn waar leerlingen en ouders pesten kunnen melden;
- Iemandmoet het pestbeleid op school regelen;
- de beleving van veiligheid, de aantasting van die veiligheid en het welzijn van hun leerlingen moeten worden gemeten.
Echter ligt de verantwoordelijkheid bij de school op welke wijze ze hier invulling aangeven. En daar gaat het in veel gevallen mis! Het is een kwestie van KWANTITEIT versus KWALITEIT. De Inspectie van het onderwijs moet toezien op de kwaliteit van het onderwijs, maar of dat voldoende gebeurd laat ik even in het midden, want daar heb ik geen weet van.
Wat ik wel weet is wat ik regelmatig zie en hoor ik in de praktijk is dat:
- Er geen actueel veiligheids- of Anti-pestbeleid is;
- Niemand op school goed weet wat er in beide beleidstukken staat;
- Er geen Anti-pest coördinator is aangesteld of aanwezig is:
- Degene die als Anti-pest coördinator is aangesteld, geen gedegen opleiding heeft gevolgd;
- Ouders niet weten wie de Anti-pest coördinator is;
- Ouders niet op de hoogte zijn van het Anti-pestbeleid;
- De Anti-pest coördinator niet op de hoogte is van alle incidenten en dus niet betrokken en niet geïnformeerd wordt wanneer er sprake is van pesten;
- Er geen register is waarin de pestincidenten worden vastgelegd;
- Er geen adequate opvolging wordt gegeven aan een pestincident;
- Dat er in de preventieve sfeer, ter voorkoming van pesten, onduidelijke strategie is op scholen, vaak onsamenhangend of niet duidelijk dat dit ter voorkoming van is.
- Dat er geen ouderavonden worden georganiseerd over (online) pesten.
Welke punten zijn op jouw school een punt van aandacht? Wil en kun je wel hulp gebruiken? >> Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!
Waar het om gaat is dat ouders willen dat hun kind veilig is en goed in hun vel zit. Het kan niet de bedoeling zijn dat een kind met een trauma van de basisschool afgaat en met die rugzak op de middelbare school terecht komt. Helaas is dit in sommige gevallen wel de realiteit ☹.
Van 23 tot en met 27 september is het de Week tegen Pesten. Doet jouw school ook mee? Wil je dit onderwerp op de kaart zetten, maar heb je nog geen idee? >> Neem dan contact met me op, ik help je graag verder!