Vorige week kreeg ik de vraag waarom ik geen TikTok heb. Toen ik aangaf dat ik daar Morele Bezwaren tegen heb, was men verbaasd. Als Cyberjuf houd ik me bezig met het bevorderen van een bewuste, veilige en verantwoorde omgang online. Ondanks TikTok’s wereldwijde populariteit met 1,4 miljard gebruikers, waarvan 3,6 miljoen in Nederland, kies ik bewust om het NIET te gebruiken. In deze Blog leg ik uit waarom ik deze keuze maak.
Privacy als Prioriteit
Privacy is voor mij essentieel. TikTok verzamelt ENORME hoeveelheden persoonlijke gegevens. Zoveel dat ik er bijna misselijk van wordt. TikTok weet veel meer van jou dan je zou denken. Dit gaat zelfs zo ver dat je informatie mogelijk met derden en de Chinese overheid gedeeld wordt. Als Cyberjuf wil ik geen platform gebruiken dat zulke ingrijpende data verzamelt en onvoldoende waarborgen biedt, vooral voor minderjarigen.
Gevaarlijke Content
TikTok is een open platform en laat iedereen video’s uploaden, wat zowel vrijheid als risico’s met zich meebrengt. Er zijn grappige en onschuldige video’s, maar ook content die niet geschikt is voor jongeren, zoals gewelddadige beelden, seksuele inhoud, stunts of gevaarlijke challenges. Ik wil niet betrokken zijn bij een platform dat, via het algoritme, extreme content verspreidt die kinderen kan schaden of zelfs met de dood moeten bekopen.
Impact op Mentale Gezondheid
Steeds vaker tonen onderzoeken aan dat Sociale Media de Mentale Gezondheid beïnvloeden. TikTok is hierop geen uitzondering. De druk om viral te gaan en het zien van ‘perfecte’ levens en vergelijken van lichamen kunnen leiden tot onzekerheid en stress. Met mijn Dagboek: En? Hoe ging het vandaag online? help ik kinderen en ouders om mentaal weerbaar te worden en emoties te reguleren die voortkomen door het zien van online beelden.
Verslavingsgevoeligheid
TikTok’s algoritme is juist ontworpen om gebruikers urenlang vast te houden op het platform. Het ligt dus NIET aan je kind! Dit kan leiden tot verslaving. Vooral bij jongeren, die daar geen weerstand tegen kunnen bieden of geen ouders hebben die daarbij helpen. De eindeloze stroom van korte video’s maakt het moeilijk om te stoppen. Als Cyberjuf wil ik ouders en kinderen leren een gezonde balans te vinden en hoe ze bewust en verantwoord met hun tijd op Sociale Media om kunnen gaan.
Cyberpesten en Ongewenste Interacties
Hoewel TikTok maatregelen heeft genomen tegen Cyberpesten, blijft het een probleem. Openbare accounts en anonieme reacties vergemakkelijken ongewenste interacties. Kinderen kunnen door onbekenden worden benaderd en worden blootgesteld aan Sexting, Sextortion en Grooming. Mijn betrokkenheid bij platforms die onvoldoende maatregelen nemen tegen deze ernstige risico’s, is voor mij absoluut uitgesloten.
Need I say more?
Als Cyberjuf kies ik bewust om GEEN TikTok te gebruiken. Hoewel andere platforms zoals Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) ook veel gegevens verzamelen, zijn ze transparanter en hebben ze meer respect voor privacywetgeving. Mijn missie is om een veilige digitale omgeving te bevorderen, wat begint bij mijn eigen keuzes. Ik moedig ouders aan om zorgvuldig te overwegen welke platforms en vanaf welke leeftijd, ze hun kinderen laten gebruiken, om zo hun digitale veiligheid en welzijn te waarborgen.