Mediawijsheid

Met mediawijsheid ben je in staat bewuste beslissingen te nemen en een gezonde balans te vinden bij het gebruik van media en informatie in je dagelijks leven. Dit helpt je om optimaal te profiteren van de kansen die de digitale wereld biedt en tegelijkertijd om te gaan met de uitdagingen die deze met zich meebrengt. Ontdek de kracht van mediawijsheid en verbeter je mediagebruik voor een positieve online ervaring!

Mediawijsheid omvat verschillende onderwerpen:

information, info, tips-1481584.jpg

Informatie- vaardigheden

Informatievaardigheden helpen je om informatie op een effectieve en efficiënte manier te vinden, en vervolgens kritisch na te denken over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid ervan. Zo kun je de informatie gebruiken en delen.

In het digitale tijdperk zijn informatievaardigheden essentieel om kennis en inzichten te halen uit de overvloed aan informatiebronnen die beschikbaar zijn.

shop, business, shopping-942398.jpg

Reclame wijsheid

Reclamewijsheid helpt je om reclame te herkennen, te begrijpen en goed te beoordelen, zodat je je minder gemakkelijk laat verleiden door misleidende reclames.

Met reclamewijsheid begrijp je welke trucjes ze gebruiken om je te overtuigen. Op die manier kun je reclame beter doorzien en maak je weloverwogen keuzes over wat je koopt.

Reclamewijsheid is handig in onze wereld vol advertenties op tv, internet, sociale media, tijdens gamen en in tijdschriften.

bullying, humiliated, emotions-7375847.jpg


Online pesten

Online pesten of cyberpesten verschilt van traditioneel pesten doordat het online plaatsvindt, een groter publiek kan bereiken, vaak anoniem is en continu actief is, waardoor de schadelijke impact toeneemt.

Cyberpesten kan leiden tot emotionele, psychologische en zelfs fysieke schade bij het slachtoffer, resulterend in gevoelens van angst, depressie, een laag zelfbeeld en zelfs suïcidale gedachten. 

Online pesten moet serieus genomen worden. Om het te voorkomen dient er een plan van aanpak te zijn op platforms en op scholen.

weigh up, plus, minus-2856321.jpg

Online privacy veiligheid en ethiek

Online veiligheid, privacy en ethiek zijn erg belangrijk om gebruikers te beschermen tegen online dreigingen en om controle te houden over je persoonlijke gegevens.

Het beschermen van persoonlijke informatie, het voorkomen van identiteitsdiefstal en het respecteren van de rechten van gebruikers dragen bij aan ethisch online gedrag.

social media icons, social media, icon set-1177293.jpg


Sociale Media

Sociale media, ook wel bekend als sociale netwerken, zijn online platforms en websites die gebruikers in staat stellen om informatie, inhoud en berichten te delen, te communiceren en interactie te hebben met anderen binnen een virtuele gemeenschap en over de hele wereld.

 Sociale media brengen ook uitdagingen met zich mee, zoals privacykwesties, de verspreiding van desinformatie, ideeën en meningen. Ze kunnen een impact hebben op de geestelijke gezondheid van gebruikers.

gaming, tv, players-2259191.jpg


Online gamen

Online gamen verwijst naar het spelen van videospellen via het internet met andere spelers van over de hele wereld. 

Gamen heeft vaak een negatief imago, maar biedt ook voordelen, zoals het ontmoeten van nieuwe mensen over de hele de wereld, toegang hebben tot een breed scala aan spellen en gamen vraagt een grote concentratie en goede oog- en handcoördinatie.

Het is voor een gezonde levensstijl belangrijk om gamen in evenwicht te houden met andere activiteiten en je online veiligheid te bewaken.

question mark, board, ask-2212771.jpg

Nepnieuws en desinformatie

Nepnieuws en desinformatie zijn valse of misleidende informatie die verspreid wordt om mensen te misleiden, verwarring te zaaien of een bepaalde agenda te bevorderen. 

Het kan veel schade aanrichten door wantrouwen te creëren, verdeeldheid te zaaien en het publieke debat te ondermijnen. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn bij het consumeren van nieuws en informatie en deze te controleren bij betrouwbare bronnen.

girl, future, digital-2181709.jpg

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (KI), ook bekend als Artificial Intelligence (AI) in het Engels, heeft als doel om machines te ontwikkelen die kunnen leren, redeneren, plannen, problemen oplossen en beslissingen nemen op een vergelijkbare manier als mensen.

Het is van belangrijk dat KI verantwoord wordt toegepast en de privacy, veiligheid en ethische aspecten zijn geborgd.

 

“Mediawijsheid is zo’n breed begrip waardoor we blijven leren in de voortdurend veranderende wereld van media en technologie. 

Het is een misverstand om te denken dat wanneer kinderen en jongeren de knoppen van een apparaat kunnen bedienen dat ze voldoende mediawijs zijn. 

Er zijn kennis en vaardigheden nodig om samen een verstandiger en evenwichtiger pad te kunnen bewandelen in het tijdperk van digitalisering.”

Cyberjuf